Maalämmön hinta

Maalampo-hinta

Maalämmön hinta muodostuu karkeasti kahdesta tekijästä:

 

1. Talon koosta, josta muodostuu maalämpöpumpun hinta ja

2. Tontin pinta-alasta, jonka pohjalta keruupiiri valitaan.

Tämän lisäksi hintaan vaikuttaa, onko kohde uudisrakennus vai saneerauskohde sekä minkälaisilla mukavuusvarustuksilla maalämpö halutaan.

 

Talon koko maalämmön hinnan määrittämisessä

 

Maalämmön hintaa selvitettäessä ensimmäisenä lasketaan tarkkaan talosi lämmitystehon, sekä lämpimän käyttöveden tarve. Tämän mitoituksen jälkeen tiedetään, minkä kokoinen pumppu taloon tarvitaan. Tässä vaiheessa kustannuksista tiedetään noin puolet, eli pumpun osa. Mitä suurempi talo, sitä suuremman maalämpöpumpun se tarvitsee. Hinta suhteessa neliöihin kuitenkin pienenee kokoajan.

 

Tontin koko maalämmön hintaa määritettäessä

 

Keruupiiri voidaan asentaa

  • vesistöön,
  • vaakapiirinä maahan (pelto/maapiiri), tai
  • lämpökaivoon, joka porataan tontille erikseen (porakaivo).

 

Vaakapiiri on useimmissa tapauksissa paljon edullisempi kuin porakaivo, mutta usein tontin pinta-ala ei mahdollista muita vaihtoehtoja kuin porattavan lämpökaivon.

Maalämmön hinta: uudisrakennus vs. saneerauskohde

 

Uusi talo, rakennusneliöitä 120-150m2. Maalämmön hinta porakaivolla on noin 13.000-14.000 €. Vaakaputkistolla asennettuna vastaava on noin 10.000-11.000 €.

Saneerauskohde, rakennusneliöitä samat 120-150m2. Energiaremontin hinta porakaivolla n. 15.000-17.000 €, vaakaputkistolla 12.000-14.000 €

Saneerauskohteissa kustannukset ovat suuremmat koska yleensä kohteissa pitää purkaa vanha lämmityskattila pois, tehdä läpivientejä ja liittää laitteet vanhaan lämpöverkkoon. Näihin kuluu useita tunteja ja osia, mikä nostaa maalämmön asennuskustannusta.

Talon koon kasvaessa maalämmön hinnan suhde neliöihin pienenee.

Tarkkoja kustannuksia on mahdoton antaa kohdetta näkemättä, joten selvitä yhdessä toimittajan kanssa kokonaishintaa nostavat/laskevat tekijät. Ota yhteyttä, niin lasketaan maalämmön hinta yhdessä tarkemmin.