Maalämpö - Lämpöä maasta ja kalliosta

Maalämpö, mitä se on?

Maalämpö on kallioon ja maaperään varastoitunutta uusiutuvaa energiaa. Maasta saatava energia on auringon säteilystä maaperään varastoitunutta lämpöä!  Kalliosta saatavaa lämpöä kutsutaan geotermiseksi energiaksi. Myös vesistöstä maalämpöjärjestelmät saavat kerättyä lämpöä, ja se onkin erityisen hyvä vaihtoehto. Lämpöpumppu kerää tämän ympäristön energian ja siirtää sen talon lämmitysjärjestelmään. Nimi maalämpö tulee siis yksinkertaisesti siitä, että hyödynnettävä lämpö otetaan maasta. Yksinkertaista, eikö totta? Eri lämmönlähteistä energiaa kerääviä pumppuja on valmistettu jo kauan ja ne ovat kehittyneet ajan saatossa erittäin taloudellisiksi ja varmoiksi päälämmitysjärjestelmiksi. Lämpöpumppu käyttää siis ehtymättömiä, puhtaita ja loputtomia luonnon energiavaroja. Maalämpöä on saatavilla aina, kovillakin pakkasilla.

Kiinnostuitko? Mitä tämä kaikki sitten maksaa? Lue, mistä maalämmön hinta muodostuu ja osaat arvioida, paljonko sinun tapauksessasi maalämpö tulee maksamaan.

Keruuputkisto - Lämpöä maaperästä, vedestä.

Kun halutaan käyttää maaperää lämmönlähteenä on pintamaahan asennettava keruuputkisto (n. 0,8-1,2 m. syvyyteen). Putkiston pituus ja syvyys vaihtelee alueittain ja maaston mukaan. Putkisto on oikein mitoitettuna hyvä vaihtoehto, jos alueen pinta-ala riittää tai putken saa asennettua esimerkiksi peltoon. Lämmönkeruuputken voi asentaa myös vesistöön vähintään kahden metrin syvyyteen.

Lämpökaivo - Lämpöä kalliosta.

Tässä vaihtoehdossa kallioon porataan 100-200 metriä syvä lämpökaivo, johon asennetaan lämmönkeruuputkisto jossa on lämmönsiirtoainetta. Kaivo porataan siihen tarkoitetulla erikoiskalustolla ja siihen kuluu aikaa yleensä päivän verran. Porattu lämpöreikä vaatii vain pienen alueen tontilta ja yleensä nurmikenttä ja istutukset eivät paljoa kärsi kalustosta, millä lämpökaivo kaivetaan. Kalliosta saadaan tasaisesti tehokkuutta ympäri vuoden lähes muuttumattomien lämpötilojen ja nopean regeneroitumisen vuoksi. Lämpökaivo on yleisin vaihtoehto pienen tilantarpeensa ansiosta!

Mitä pumpussa tapahtuu lämmöntuottoprosessin aikana?

Maalämpöpumpun toimintaperiaate on varsin yksinkertainen. Keruuputkistoissa kiertävä lämmönkeruuneste (bioalkoholi) on sinällään liian kylmää käytettäväksi lämmitykseen, joten se pumpataan lämmönsiirtimeen jota kutsutaan höyrystimeksi. Höyrystimessä ympäristön lämpöenergia siirtyy kylmäaineeseen, jolloin kylmäaine höyrystyy.

Tämän jälkeen kompressorille siirtynyt kaasumainen kylmäaine puristetaan korkeaan paineeseen, jolloin paine nostaa kaasuuntuneen aineen lämpötilaa entisestään. Nyt korkeaan lämpötilaan puristettu kylmäaine siirtyy toiselle lämmönsiirtimelle eli lauhduttimelle.

Höyrystyneen kylmäaineen talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään siirtää ”lauhdutin” ja lauhduttaa kylmäaineen jälleen viileäksi ja nestemäiseksi. Lauhduttimessa kylmäaineen lämpöenergia siirtyy taloa tai käyttövettä lämmittävään veteen. Lopuksi paine poistetaan paisuntaventtiilin avulla ja viilentynyt kylmäaine jatkaa matkaansa taas höyrystimeen. Kierto voi alkaa alusta.